Enllaç químic

Enllaç iònic, covalent i metàl·lic. Forces intermoleculars

Imatge de Tomislav Jakupec a Pixabay
Índex

Regla de l’octet

La configuració més estable per a qualsevol àtom és comptar amb vuit electrons a la capa exterior.

Els elements tendiran a unir-se per a completar la seva capa exterior, intercanviant (cedint/captant $\rightarrow$ enllaç iònic) o compartint electrons (enllaç covalent), i així guanyar estabilitat.

Estructures de Lewis

Es tracta de diagrames que mostren la unió entre els àtoms d’una molècula i els parells solitaris d’electrons que poden existir a la mateixa.

Les estructures de Lewis mostren cada àtom i la seva posició en l’estructura de la molècula emprant el seu símbol químic. Es dibuixen línies entre els àtoms que estan units entre si (es poden utilitzar parells de punts en lloc de línies). L’excés d’electrons que formen parells solitaris es representen com a parells de punts, i es col·loquen al costat dels àtoms.

Fes clic aquí per veure com construir estructures de Lewis pas a pas

  1. Dibuixeu la molècula de la forma més simètrica possible, col·locant els elements més electronegatius als extrems.
  2. Envolteu cada element amb els electrons de valència ($N_\mathrm v$).
  3. Calculeu el nombre màxim d’electrons de valència complint la regla de l’octet ($N_\mathrm{màx}$).
  4. Calculeu el nombre d’electrons enllaçants ($N_\mathrm{e} = N_\mathrm{màx} - N_\mathrm{v}$).
  5. Calculeu el nombre d’electrons no enllaçants ($N_\mathrm{ne} = N_\mathrm{v} - N_\mathrm{e}$).

Exemples

Aigua (H2O)

Oxigen (O2)

Diòxid de carboni (CO2)

Enllaç iònic

És un enllaç que involucra l’atracció electrostàtica entre ions de signe oposat. Els ions són àtoms amb càrrega elèctrica, que pot ser negativa (anions) en cas d’haver captat (guanyat) electrons, o positiva (cations) en cas d’haver cedit (perdut) electrons.

L’enllaç iònic sol donar-se entre metalls (tendeixen a cedir electrons) i no metalls (tendeixen a captar electrons).

Representació de la **unió iònica** entre el **liti** (Li) i el **fluor** (F) per a formar el **fluorur de liti** (LiF). El liti cedeix fàcilment el seu únic electró de valència a un àtom de fluor, que accepta l'electró donat.
Adaptada de https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ionic_bonding.svg.
Representació de la unió iònica entre el liti (Li) i el fluor (F) per a formar el fluorur de liti (LiF). El liti cedeix fàcilment el seu únic electró de valència a un àtom de fluor, que accepta l’electró donat.
Adaptada de https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ionic_bonding.svg.

Propietats de les substàncies iòniques

  • A causa de les intenses forces electroestàtiques entre els ions, solen tenir temperatures de fusió i ebullició molt elevades, per la qual cosa la majoria són sòlids cristal·lins a temperatura ambient.
**Cristall** de **clorur de sodi** (sal comuna, NaCl). 🔵 $\rightarrow$ sodi (Na); 🟢 $\rightarrow$ clor (Cl). https://freesvg.org/sodium-chloride-crystal
Cristall de clorur de sodi (sal comuna, NaCl).
🔵 $\rightarrow$ sodi (Na); 🟢 $\rightarrow$ clor (Cl).
https://freesvg.org/sodium-chloride-crystal
  • Davant cops, l’alineament dels ions positius i negatius pot perdre’s, per la qual cosa són molt fràgils, encara que també molt durs.
  • Fosos o en dissolució, condueixen el corrent elèctric.

Enllaç covalent

És un enllaç químic que implica la compartició de parells d’electrons entre àtoms. L’enllaç covalent sol donar-se entre no metalls (tendència a captar electrons).

Representació de la **unió covalent** entre dos àtoms de **fluor** (F) per a formar F2, amb un parell d'electrons compartits. Adaptada de https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Covalent_bond_fluorine.svg.
Representació de la unió covalent entre dos àtoms de fluor (F) per a formar F2, amb un parell d’electrons compartits. Adaptada de https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Covalent_bond_fluorine.svg.

Propietats de les substàncies covalents moleculars

Representació esquemàtica en 3D d'una **molècula** de **sacarosa**. ⚫ $\rightarrow$ carboni (C); 🔴 $\rightarrow$ oxigen (O); ⚪ $\rightarrow$ hidrogen (H). Font: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sucrose_molecule.svg
Representació esquemàtica en 3D d’una molècula de sacarosa.
⚫ $\rightarrow$ carboni (C); 🔴 $\rightarrow$ oxigen (O); ⚪ $\rightarrow$ hidrogen (H).
Font: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sucrose_molecule.svg
  • A causa de les febles interaccions entre molècules covalents, solen tenir temperatures de fusió i ebullició baixes (molts compostos covalents són líquids o gasos a temperatura ambient).
  • En estat sòlid són compostos tous i fràgils.
  • Són mals conductors de la calor i de l’electricitat.

Simulació

Construeix molècules amb la següent simulació:

Propietats de les substàncies covalents cristal·lines

Les substàncies covalents cristal·lines contenen un gran nombre d’àtoms neutres units entre si mitjançant enllaços covalents, formant làmines bidimensionals, com el grafit o el grafè, o estructures tridimensionals, com el 💎 diamant o el quars.

Estructura cristal·lina del **grafit**, format per capes de **grafè** (àtoms de **carboni**, C, units mitjançant **enllaços covalents** en una xarxa hexagonal).
Font: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Graphit_gitter.svg.
Estructura cristal·lina del grafit, format per capes de grafè (àtoms de carboni, C, units mitjançant enllaços covalents en una xarxa hexagonal).
Font: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Graphit_gitter.svg.
Estructura tetraèdrica del **diamant** 💎, format per àtoms de **carboni** (C) units mitjançant **enllaços covalents**. Font: https://www.physics-in-a-nutshell.com/article/13/diamond-structure.
Estructura tetraèdrica del diamant 💎, format per àtoms de carboni (C) units mitjançant enllaços covalents. Font: https://www.physics-in-a-nutshell.com/article/13/diamond-structure.
  • A causa dels forts enllaços covalents entre els àtoms, solen tenir temperatures de fusió i ebullició altes, per la qual cosa són sòlids a temperatura ambient.
  • Són substàncies molt dures encara que fràgils.
  • Solen ser mals conductors (no així el grafit o el grafè).

Enllaç metàl·lic

El enllaç metàl·lic és l’enllaç químic que manté units als àtoms d’un metall entre si. Sorgeix de l’atracció electroestàtica entre els electrons de conducció i els cations metàl·lics.

Esquema de l'**enllaç metàl·lic**, amb els **cations** en **posicions fixes** i els **electrons movent-se lliurement** en un ***núvol***. Font: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Metalic_bond_model.svg.
Esquema de l’enllaç metàl·lic, amb els cations en posicions fixes i els electrons movent-se lliurement en un núvol. Font: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Metalic_bond_model.svg.

Propietats de les substàncies metàl·liques

  • Aparença brillant.
  • Són bons conductors de la calor i de l’electricitat.
  • Formen aliatges amb altres metalls.
  • Tendeixen a cedir (perdre) electrons al reaccionar amb altres substàncies.
  • La majoria són sòlids a temperatura ambient (Hg és 💧).

Forces intermoleculars

Les forces intermoleculars són les forces que existeixen entre les molècules, incloent-hi les forces d’atracció o repulsió que actuen entre les molècules i altres tipus de partícules veïnes, per exemple, àtoms o ions. Les forces intermoleculars són febles en relació amb les forces intramoleculars (les que mantenen unida una molècula).

**Atracció intermolecular** entre molècules de **clorur d'hidrogen**, HCl. Traduïda i adaptada de https://www.coursehero.com/sg/organic-chemistry/intermolecular-forces/.
Atracció intermolecular entre molècules de clorur d’hidrogen, HCl. Traduïda i adaptada de https://www.coursehero.com/sg/organic-chemistry/intermolecular-forces/.

Enllaços d’hidrogen

Són les forces intermoleculars més intenses. Es donen entre molècules que contenen àtoms d’hidrogen units a àtoms de nitrogen (N), oxigen (O) o fluor (F).

**Enllaços d'hidrogen** entre àtoms d'H i O en molècules de **aigua** (H2O). Traduïda i adaptada de https://www.coursehero.com/sg/organic-chemistry/intermolecular-forces/.
Enllaços d’hidrogen entre àtoms d’H i O en molècules de aigua (H2O). Traduïda i adaptada de https://www.coursehero.com/sg/organic-chemistry/intermolecular-forces/.

Els enllaços d’hidrogen són responsables de:

  • Que l’aigua (H2O) tingui una temperatura d’ebullició anormalment alta (100 °C a pressió atmosfèrica).
  • L’estructura de proteïnes i àcids nucleics, com la doble hèlix de l’ADN 🧬.
  • L’estructura de polímers.

✏️ Edita aquesta pàgina

Rodrigo Alcaraz de la Osa
Rodrigo Alcaraz de la Osa
💼 · 🤝 · 🔗 · ✍️

Soc Doctor en Física per la Universidad de Cantabria i Professor de Física i Química a l’IES Peñacastillo de Cantàbria (Espanya).

Òscar Colomar
Òscar Colomar
📚 Apunts

Soc Llicenciat en Química i Professor de Secundària a l’IES Isidor Macabich d’Eivissa.

Discord

Participa activament a la web comentant, donant la teva opinió, realitzant peticions, suggeriments...

Relacionat