Women in Science

Històries de dones científiques que han canviat el món, que van perseverar pel bé del coneixement

https://www.sci-illustrate.com/wispostcards

Women in Science (WIS), Sci-Illustrate Stories és una iniciativa de Sci-Illustrate. En aquesta entrada ens fem ressò de 45 de les seves precioses il·lustracions1 (moltes d’elles animades), resumint les principals aportacions de dones científiques que han canviat el món, perseverant pel bé del coneixement2.

Pots conèixer més sobre la història darrere de WIS en aquests vídeos:

Si us agraden les il·lustracions, us recomanem encaridament el vostre set de postals, un exclusiu estoig de 30 postals quadrades que expliquen les històries (en anglès) de 30 inspiradores dones científiques de tot el món a través de l’art.

A aquest enllaç (en anglès) també pots fer una ullada a més il·lustracions i històries de dones científiques índies.

Fins i tot pots jugar al joc de cartes Mujeres en ciencia (en espanyol).

Índex

Women in Science Inspirations

June Almeida

June va ser una viròloga i microscopista electrònica escocesa que va identificar el primer coronavirus als anys seixanta.

June Almeida
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/june-almeida-786e6b717080.

Françoise Barré-Sinoussi

Viròloga francesa, va rebre el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina el 2008 per descobrir el VIH com a causa de la SIDA.

Françoise Barré-Sinoussi
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/françoise-barré-sinoussi-2330d762f5ed.

Roberta Bondar

Primera neuròloga del món a l’espai, la Dra. Roberta Bondar gaudeix de reconeixement mundial per les seves contribucions pioneres a la investigació en medicina espacial, la fotografia artística i l’educació mediambiental.

Roberta Bondar
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/roberta-bondar-d35d656b0189.

Linda Buck

Biòloga nord-americana que va resoldre el misteri del funcionament del sentit de l’olfacte en identificar el circuit molecular que connecta una molècula olorosa (per exemple, l’olor d’una flor), amb els receptors del nas i amb un senyal diferent al cervell.

Linda Buck
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/linda-buck-d890abeb8438.

Dr. Eugenie Clark

Coneguda com la Dama dels Taurons, ha contribuït decisivament a canviar les actituds envers els taurons i les dones a la ictiologia.

Dr. Eugenie Clark
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/dr-eugenie-clark-32ae024fa47.

Gerty Cori

Bioquímica nord-americana que va descobrir com el cos emmagatzema i utilitza l’energia, i primera dona guardonada amb el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina el 1947.

Gerty Cori
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/gerty-cori-e090e014ca04.

Marie Maynard Daly

La primera dona negra dels Estats Units que va obtenir un doctorat en Química, les investigacions de la qual van permetre salvar la vida de milions de persones dels infarts de miocardi.

Marie Maynard Daly
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/marie-maynard-daly-9cca344c46d3.

Dian Fossey

Una primatòloga i conservacionista nord-americana que va canviar el rumb de la conservació dels goril·les de muntanya.

Dian Fossey
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/dian-fossey-8245e59826ab.

Rosalind Franklin

Rosalind Franklin va ser una química i cristal·lògrafa de raigs X britànica que va descobrir l’estructura del carbó, els virus i, sobretot, l’estructura de doble hèlix de l’ADN.

Rosalind Franklin
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/rosalind-franklin-96c05a94f826.

Ida Freund

Va ser la primera dona a ocupar una càtedra universitària de química en una època en què aquesta matèria era gairebé exclusiva dels homes.

Ida Freund
Article a Wikipedia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/ida-freund-47f5a6256776.

Biruté Galdikas

Científica, conservacionista i educadora: la Dra. Biruté Mary Galdikas és la major autoritat mundial en orangutans de Borneo (Indonèsia) al seu hàbitat natural.

Biruté Galdikas
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/biruté-galdikas-da3f32e53499.

Dr. Jane Goodall

Una destacada primatòloga, etòloga, antropòloga, Missatgera de l’ONU per a la Pau, i una inspiració per a generacions, acceptada tant pels ximpanzés com per la comunitat científica.

Dr. Jane Goodall
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/dr-jane-goodall-fad3177054fe.

Margaret Hamilton

Margaret Hamilton és una pionera informàtica i enginyera de programari nord-americana que va tenir un paper clau en la creació del programari de la NASA que va fer possible l’allunatge.

Margaret Hamilton
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/margaret-hamilton-3239ec4527d5.

Dorothy Hodgkin

Bioquímica britànica que va revolucionar el camp de la cristal·lografia de raigs X en utilitzar-la per estudiar l’estructura tridimensional de les proteïnes. Va descobrir les estructures cristal·lines de la insulina, la penicil·lina i la vitamina B12 i va rebre el Premi Nobel de Química el 1964.

Dorothy Hodgkin
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/dorothy-hodgkin-2b27d4f1adc1.

Sofia Kovalevskaya

Brillant matemàtica russa, primera dona a doctorar-se en Matemàtiques a Europa i primera catedràtica de Matemàtiques al món.

Sofia Kovalevskaya
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/sofia-kovalevskaya-a6af455eeac7.

Barbara McClintock

Citogenetista nord-americana que va descobrir els centròmers, els telòmers i els transposons, per la qual cosa va ser guardonada amb el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina el 1983, convertint-se en l’única dona a guanyar-ho sense compartir-ho!

Barbara McClintock
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/barbara-mcclintock-14f4bb656fd5.

Ynés Mexia

Ynés Mexia va ser una reconeguda botànica i intrèpida exploradora que va catalogar i va identificar valuosos exemplars de plantes d’Amèrica del Nord i del Sud.

Ynés Mexia
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/ynés-mexia-18f5d54fa180.

Amalie Emmy Noether

Una matemàtica alemanya darrere del Teorema de Noether, que va emmarcar la física moderna i l’àlgebra, però que no va ser del tot apreciada per la societat científica de la seva època a causa del seu gènere.

Amalie Emmy Noether
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/amalie-emmy-noether-cb3aefb89a06.

Christiane Nüsslein-Volhard

Christiane Nüsslein-Volhard va descobrir com els gens regulen el procés de desenvolupament d’un òvul únic fins a convertir-se en un animal sencer. Una qüestió que havia deixat perplexos i fascinats els científics durant segles! El 1995 va rebre el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina per aquest descobriment.

Christiane Nüsslein-Volhard
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/christiane-nüsslein-volhard-d00f067fe174.

Cecilia Payne-Gaposchkin

Astrònoma i astrofísica nord-americana d’origen britànic, la proposta de la qual que les estrelles estan formades principalment per hidrogen i heli va ser rebutjada al principi, encara que més tard es va demostrar que era correcta.

Cecilia Payne-Gaposchkin
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/cecilia-payne-gaposchkin-9b8773d0df6f.

Marie Tharp

Marie va ser una geòloga i cartògrafa oceànica nord-americana que va realitzar descobriments que van canviar paradigmes en confeccionar mapes detallats del fons oceànic.

Marie Tharp
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/marie-tharp-66abf60b0b87.

Anna Wessels Williams

Patòloga nord-americana, pionera en malalties infeccioses i defensora de la salut pública. Va desenvolupar un tractament eficaç per a la diftèria i un diagnòstic ràpid per a la ràbia.

Anna Wessels Williams
Vida científica en Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/anna-wessel-williams-1863-1954-707be68cb618.

Flossie Wong-Staal

La primera persona que va clonar el VIH, fet que va conduir al desenvolupament d’anàlisi de sang i teràpies antivirals que van salvar milions de vides.

Flossie Wong-Staal
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/flossie-wong-staal-aade9cac759c.

Inkcredible Women in Science

Mary Anning

Mary Anning va ser una paleontòloga anglesa els descobriments de la qual van contribuir a redefinir les teories científiques sobre la (pre)història de la vida a la Terra.

Mary Anning
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/mary-anning-ea390c200646.

Alice Augusta Ball

Una química i farmacèutica afroamericana que va desenvolupar un tractament eficaç i injectable contra la lepra (malaltia de Hansen), la seva història va ser oblidada durant molt de temps.

Alice Augusta Ball
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/alice-augusta-ball-946152cfab4b.

Laura Bassi

Una extraordinària física italiana del segle XVIII: la primera dona d’Europa que va obtenir una càtedra en un camp científic.

Laura Bassi
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/laura-bassi-e8d1f6a0dfa2.

Martine Bertereau

Una enginyera minera i la primera mineralogista dona de la història.

Martine Bertereau
Vida científica en Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/martine-bertereau-e9f778a0448e.

Rachel Carson

Rachel Carson (1907–1964) va ser una biòloga i escriptora nord-americana, els llibres de la qual es van convertir en catalitzadors de l’avenç del moviment ecologista mundial.

Rachel Carson
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/rachel-carson-4080b04c08eb.

Joan Clarke

Joan Clarke (Joan Elisabeth Lowther Murray) va ser una criptoanalista anglesa, coneguda sobretot pel seu treball al desxifrat de les comunicacions secretes de l’Alemanya Nazi durant la Segona Guerra Mundial: el Projecte Enigma.

Joan Clarke
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/joan-clarke-4ab1b5285771.

Gertrude Elion

Gertrude va ser una bioquímica i farmacòloga nord-americana pionera en el camp del disseny racional de fàrmacs, per la qual cosa va rebre el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina el 1988.

Gertrude Elion
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/gertrude-elion-58c3e6aced41.

Margherita Hack

Margherita Hack va ser una astrofísica italiana, divulgadora científica i icona del lliure pensament.

Margherita Hack
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/margherita-hack-7f220e4ae031.

Grace Brewster Murray Hopper

Contralmirant de l’Armada i informàtica pionera. Va acostar la programació a l’anglès, desenvolupant un primer compilador per a un llenguatge de programació informàtica.

Grace Brewster Murray Hopper
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/grace-brewster-murray-hopper-68f144dc8955.

Hypatia

Una astrònoma grega, filòsofa i la primera dona matemàtica coneguda. Ara és una icona feminista.

Hypatia
Vida científica en Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/hypatia-232aba3955bc.

Katherine Johnson

La matemàtica afroamericana (i probablement l’única persona de la història) que es considerava més precisa i més fiable que els ordinadors.

Katherine Johnson
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/katherine-johnson-32a256fdf690.

Irene Joliot-Curie

Radioquímica francesa, radiòloga de camp de batalla, feminista i pacifista. Irene va rebre —juntament amb el seu marit— el Premi Nobel de Química de 1935 pel descobriment de la radioactivitat artificial, que va revolucionar la física i la medicina modernes.

Irene Joliot-Curie
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/irene-joliot-curie-540ab956a360.

Hedy Lamarr

Una impressionant actriu de cinema i una enginyosa inventora. Una dona lloada per la seva sensual bellesa, però la intel·ligència de la qual sempre es va subestimar.

Hedy Lamarr
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/hedy-lamarr-c0e577b27670.

Rita Levi-Montalcini

Una de les científiques més tenaces del segle XX, Premi Nobel pel descobriment del factor de creixement nerviós (NGF per les sigles en anglès).

Rita Levi-Montalcini
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/rita-levi-montalcini-6f6861b70277.

Lise Meitner

Lise Meitner (1878–1968) va ser una física austríaca-sueca que va donar la primera explicació teòrica de la fissió nuclear.

Lise Meitner
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/lise-meitner-67ec593fa144.

Maryam Mirzakhani

Una premiada matemàtica iraniana, la primera dona a rebre una medalla Fields… i una artista, segons la seva filla Anahita.

Maryam Mirzakhani
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/maryam-mirzakhani-e2ef57d96dc.

Florence Nightingale

Florence Nightingale (1820–1910) va ser infermera, reformadora social, estadística i pionera del disseny de la informació.

Florence Nightingale
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/florence-nightingale-20c78a197d42.

Vera Rubin

Vera Rubin va ser una astrònoma nord-americana els treballs de la qual sobre la velocitat de rotació de les galàxies van demostrar l’existència de la matèria fosca.

Vera Rubin
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/vera-rubin-e965bde58b82.

Nettie Stevens

La genetista nord-americana que va descobrir que el sexe està determinat pels cromosomes. La seva història és un relat d’indestructible determinació i resolució.

Nettie Stevens
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/nettie-stevens-7d971e1c76c2.

Valentina Tereshkova

Valentina Tereshkova, cosmonauta i enginyera russa, és la primera i més jove dona que ha volat a l’espai i l’única que ho ha fet en una missió en solitari.

Valentina Tereshkova
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/valentina-tereshkova-7e515be061eb.

Youyou Tu

Coneguda com la professora dels 3NOs3 i perquè ha de ser molt confús cantar-li l’aniversari feliç (🎶 Happy Birthday to You 🎶). A més, va ser la primera científica xinesa femenina guardonada amb el premi Nobel pel descobriment de l’artemisinina.

Youyou Tu
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/youyou-tu-4bb7cecbfc29.

Chien-Shiung Wu

Chien-Shiung Wu —la Primera Dama de la Física— va ser una física experimental xinesa els treballs de la qual sobre la desintegració beta i la violació de la paritat van contribuir decisivament al camp de la física nuclear.

Chien-Shiung Wu
Efemèride a Mujeres con ciencia. Font original: https://medium.com/sci-illustrate-stories/chien-shiung-wu-135f0b915a9a.


  1. Ordenades alfabèticament per cognom. ↩︎

  2. A banda de la font original de Sci-Illustrate Stories, hem inclòs l’efemèride corresponent de Mujeres con ciencia (en espanyol) sempre que ha estat possible. ↩︎

  3. A Youyou Tu se’l sol anomenar la professora dels 3 NOs: sense doctorat, sense afiliació a acadèmies nacionals i sense experiència laboral a l’estranger. ↩︎

Rodrigo Alcaraz de la Osa
Rodrigo Alcaraz de la Osa
⚛️ · 🤝 · 🔗 · ✍️

Soc Doctor en Física per la Universidad de Cantabria i Professor de Física i Química a l’IES Peñacastillo de Cantàbria (Espanya).

Òscar Colomar
Òscar Colomar
📚 Apunts

Soc Llicenciat en Química i Professor de Secundària a l’IES Isidor Macabich d’Eivissa.

Discord

Participa activament a la web comentant, donant la teva opinió, realitzant peticions, suggeriments...

Relacionat