Redox (reducció-oxidació) és un tipus de reacció química en la qual l’estat d’oxidació dels àtoms canvia, a causa d’una transferència d’electrons.
(continua cap avall)
👇
Pèrdua d’electrons o augment de l’estat d’oxidació d’un àtom.
Guany d’electrons o disminució de l’estat d’oxidació d’un àtom.
El parell d’un agent oxidant i un altre reductor que intervé en una determinada reacció es denomina parell redox.
Las reacciones de dismutación són aquelles en les quals la mateixa espècie es redueix i s’oxida alhora.
L’estat d’oxidació descriu el grau d’oxidació (pèrdua d’electrons) d’un àtom en un compost químic.
(continua cap avall)
👇
Conceptualment, l’estat d’oxidació és la càrrega hipotètica que tindria un àtom si tots els enllaços amb àtoms de diferents elements fossin 100 % iònics, sense component covalent.
A aquesta taula periòdica (en espanyol) pots veure els possibles estats d’oxidació de la majoria dels elements químics.
(continua cap avall)
👇
Per a descriure la reacció electroquímica global d’un procés redox és necessari identificar i ajustar les semireaccions d’oxidació (↑ núm. ox.) i reducció (↓ núm. ox.) que ho componen.
Emprat sobretot a reaccions redox en fase gasosa, consisteix a calcular la variació de l’estat d’oxidació a cadascuna de les semireaccions i igualar-les multiplicant per coeficients adequats.
Emprat a reaccions redox que ocorren en dissolució (àcida o bàsica).
Ajustar la següent equació en medi àcid:
$$ \mathrm{Cu} + \mathrm{HNO_3} \longrightarrow \mathrm{Cu(NO_3)_2} + \mathrm{NO} + \mathrm{H_2O} $$
Escrivim les semireaccions d’oxidació (↑ núm. ox.) i reducció (↓ núm. ox.): \begin{align*} \text{oxidació (Cu: $0\rightarrow +2$): } \mathrm{Cu} &\longrightarrow \mathrm{Cu^{2+}} \\ \text{reducció (N: $+5 \rightarrow +2$): } \mathrm{NO_3^-} &\longrightarrow \mathrm{NO} \end{align*}
Ajustem els oxígens afegint molècules d’aigua:
\begin{align*} \mathrm{Cu} &\longrightarrow \mathrm{Cu^{2+}} \\ \mathrm{NO_3^-} &\longrightarrow \mathrm{NO} + 2\thinspace\mathrm{H_2O} \end{align*}
Ajustem els H afegint H+:
\begin{align*} \mathrm{Cu} &\longrightarrow \mathrm{Cu^{2+}} \\ 4\thinspace\mathrm H^+ + \mathrm{NO_3^-} &\longrightarrow \mathrm{NO} + 2\thinspace\mathrm{H_2O} \end{align*}
Ajustem les càrregues afegint electrons:
\begin{align*} \mathrm{Cu} &\longrightarrow \mathrm{Cu^{2+}} + 2\thinspace\mathrm e^- \\ 4\thinspace\mathrm H^+ + \mathrm{NO_3^-} + 3\thinspace\mathrm e^- &\longrightarrow \mathrm{NO} + 2\thinspace\mathrm{H_2O} \end{align*}
Igualem el nombre d’electrons multiplicant per coeficients adequats:
\begin{align*} (\mathrm{Cu} &\longrightarrow \mathrm{Cu^{2+}} + 2\thinspace\mathrm e^-)\times 3 \\ (4\thinspace\mathrm H^+ + \mathrm{NO_3^-} + 3\thinspace\mathrm e^- &\longrightarrow \mathrm{NO} + 2\thinspace\mathrm{H_2O})\times 2 \end{align*}
Sumem les semireaccions per a obtenir l’equació global:
$$ \boxed{3\thinspace\mathrm{Cu} + 8\thinspace\mathrm{HNO_3} \longrightarrow 3\thinspace\mathrm{Cu(NO_3)_2} + 2\thinspace\mathrm{NO} + 4\thinspace\mathrm{H_2O}} $$Amb la reacció ajustada es poden realitzar tot tipus de càlculs estequiomètrics.
Les piles galvàniques (Galvani) o voltaiques (Volta) són cel·les electroquímiques en les quals es genera electricitat a partir d’una reacció redox espontània.
(continua cap avall)
👇
Inventada per John Frederick Daniell al 1836, consisteix en dos elèctrodes de zinc i coure, submergits en dues dissolucions que contenen els seus ions (Zn2+ i Cu2+), connectades per un pont salí, que permet el flux d’ions entre totes dues dissolucions. Els electrons flueixen entre tots dos elèctrodes gràcies al fil conductor que els connecta.
Un pont salí és un dispositiu de laboratori que s’utilitza per a connectar les semicel·les d’oxidació i reducció d’una cel·la galvànica, tancant així el circuit i mantenint l’electroneutralitat de les dissolucions.
Existeixen principalment dos tipus de ponts salins: tub de vidre (forma d’U) i paper de filtre, en els quals s’utilitzen electròlits relativament febles (sals inertes solubles), com a combinacions d’ions potassi o amoni i clorur o nitrat.
És la tendència d’una espècie química a ser reduïda a una temperatura de 25 °C, una pressió de 1 atm i en una dissolució aquosa amb una concentració 1 M. Es pot mesurar experimentalment amb ajuda de l’elèctrode estàndard d’hidrogen.
Consulta a aquesta taula els valors del potencial estàndard de reducció d’una gran varietat d’espècies químiques.
(continua cap avall)
👇
El potencial estàndard d’una pila, $E_\text{pila}^\circ$, es calcula com la diferència entre els potencials estàndard de reducció de les dues semireaccions:
$$ E_\text{pila}^\circ = E_\text{càtode}^\circ - E_\text{ànode}^\circ $$Aquest potencial pot relacionar-se amb l’energia de Gibbs, $\symup\Delta G^\circ$, a través de l’expressió:
$$ \Delta G^\circ = -nFE_\text{pila}^\circ, $$on $n$ és el nombre d’electrons transferits en la reacció i $F \approx 96485\thinspace\mathrm{C/mol}$ és la constant de Faraday.
Una reacció redox espontània es caracteritza per un valor negatiu de $\symup\Delta G^\circ$, la qual cosa correspon a un valor positiu de $E_\text{pila}^\circ$.
$$ \text{reacció redox espontània} \Leftrightarrow E_\text{pila}^\circ > 0 $$Una valoració/titulació redox és un mètode d’anàlisi química quantitativa per a determinar la concentració d’un oxidant o reductor identificat (anàlit), que pateix una reacció redox amb una dissolució estàndard de reductor o oxidant de concentració coneguda (valorant).
Sovint és necessari utilitzar un indicador redox i/o un potenciòmetre per a conèixer el punt d’equivalència.
En el punt d’equivalència, l’oxidant ha reaccionat amb la quantitat equivalent de reductor, per la qual cosa:
crno = conr
crMoVo = coMrVr
on n són els mols, c representa els coeficients estequiomètrics, M és la molaritat i V és el volum.
(continua cap avall)
👇
Generalment utilitzada per a analitzar la concentració d’agents oxidants en mostres d’aigua, implica la valoració indirecta de iode alliberat per reacció amb l’anàlit.
El tiosulfat de sodi (Na2S2O3) sol utilitzar-se com a agent reductor.
L’aparició o desaparició de iode elemental indica el punt final.
No confondre amb la iodimetria, que és una valoració directa utilitzant iode com a substància valorant.
Involucra l’ús de permanganats, típicament el KMnO4, i s’utilitza per a mesurar la quantitat d’anàlit, com per exemple ferro(II), en una mostra química desconeguda.
En la majoria dels casos, la permanganometria es duu a terme en una dissolució molt àcida, en la qual té lloc la següent reacció química:
el que demostra que, a un medi molt àcid, el KMnO4 és un agent oxidant molt fort.
A una dissolució molt bàsica, només es transfereix un electró:
L’electròlisis és una tècnica que utilitza corrent elèctric continu (CC) per a impulsar una reacció química no espontània.
(continua cap avall)
👇
Són expressions quantitatives que relacionen magnituds electroquímiques, descrites per primera vegada per Michael Faraday al 1833.
Totes dues lleis es poden combinar en una sola expressió matemàtica donada per:
$$ m = \frac{Q}{F}\cdot \frac{M}{n}, $$on $Q$ és la càrrega elèctrica total transferida, $F \approx 96485\thinspace\mathrm{C/mol}$ és la constant de Faraday, $M$ és la massa molar de la substància (en g/mol) i $n$ és la valència iònica (electrons per ió).
Si el corrent és constant, $Q = It$, i llavors:
$$ m = \frac{It}{F}\cdot\frac{M}{n} $$Consisteix en la descomposició de l’aigua (H2O) en els gasos oxigen (O2) i hidrogen (H2) mitjançant electricitat.
L’oxigen s’oxida, dipositant-se a l’ànode, mentre que l’hidrogen es redueix, dipositant-se al càtode.
En condicions ideals, la quantitat d’hidrogen dipositada és el doble que la d’oxigen, d’acord amb l’equació:
Aprèn més sobre el procés d’obtenció del coure a aquesta excel·lent entrada del blog.
Producció de clor i hidròxid de sodi, mitjançant el procés cloralcalí.
(continua cap avall)
👇
Són cel·les electroquímiques que converteixen l’energia química d’un combustible i un agent oxidant en electricitat, mitjançant un parell de reaccions redox.
En les piles d’hidrogen, l’oxigen es redueix en el càtode i l’hidrogen s’oxida a l’ànode, alliberant electrons. Quan l’oxigen i l’hidrogen es troben, es forma vapor d’aigua, que és l’únic residu que es produeix.
Malgrat els seus avantatges, encara no s’utilitzen àmpliament, a causa del seu cost i baixa eficiència comparats amb altres maneres de produir electricitat.
(continua cap avall)
👇
La corrosió és el procés natural pel qual els metalls, com el ferro, s’oxiden, tornant al seu estat d’oxidació més estable, i destruint-se gradualment.
L’oxigen atmosfèric és el càtode (oxidant) més comú en les reaccions redox de corrosió.
Procés electrolític de passivació que s’utilitza per a augmentar el gruix de la capa d’òxid natural a la superfície de peces metàl·liques, especialment d’alumini (Al).
És l’aplicació tecnològica de la deposició de metalls mitjançant electricitat (electrodeposició), formant un recobriment protector, típicament de zinc sobre ferro o acer (aliatge de Fe i C).
Punxa aquí i sigueix aquestes instruccions:
El procés, en principi, només funciona amb Google Chrome.