Descarrega aquestes diapositives en format PDF 📥
(continua cap avall)
👇🏼
Proposada pel suec Svante Arrhenius al 1884, constitueix la primera definició moderna d’àcids i bases en termes moleculars.
Substància que es dissocia en aigua formant cations hidrogen (H+).
Substància que es dissocia en aigua formant anions hidròxid (OH–).
Proposada al 1923 independentment pel danès Johannes Nicolaus Brønsted i l’anglès Martin Lowry, es basa en la idea de parells d’àcid-base conjugats.
Quan un àcid, HA, reacciona amb una base, B, l’àcid forma la base conjugada, A–, i la base forma el seu àcid conjugat, HB+, mitjançant l’intercanvi d’un protó (catió H+):
$$ \mathrm{HA} + \mathrm B ⇌ \mathrm A^- + \mathrm{HB}^+ $$Substància capaç de cedir protons (H+) a una base:
$$ \mathrm{HA} + \mathrm{H_2O} ⇌ \mathrm A^- + \mathrm{H_3O^+} $$Substància capaç d’acceptar protons (H+) d’un àcid:
$$ \mathrm{B} + \mathrm{H_2O} ⇌ \mathrm{HB}^+ + \mathrm{OH^-} $$Aquesta teoria es considera una generalització de la teoria de Arrhenius.
En funció de com d’ionitzat/da o dissociat/da se trobi un àcid o una base, distingim entre àcids/bases fortes i febles, termes que descriuen la facilitat per a conduir l’electricitat (gràcies a la major o menor presència d’ions en la dissolució).
(continua cap avall)
👇🏼
També anomenat grau de dissociació, $\alpha$, es defineix com el quocient entre la quantitat d’àcid/base ionitzat/da i la quantitat d’àcid/base inicial:
$$ \alpha = \frac{\text{quantitat d'àcid/base ionitzat/da}}{\text{quantitat d'àcid/base inicial}} $$Sol expressar-se en tant per cent (%).
Totalment ionitzats/des ($\alpha \approx 1$). Condueixen bé l’electricitat.
Parcialment ionitzats/des: $\alpha < 1$. Condueixen malament l’electricitat.
És una mesura de la força d’un àcid/base en dissolució:
ÀCID | BASE | |
---|---|---|
EQUILIBRI | HA + H2O ⇌ A– + H3O+ | B + H2O ⇌ HB+ + OH– |
CONSTANT | $\displaystyle K_\mathrm a = \frac{[\mathrm A^-][\mathrm{H_3O}^+]}{[\mathrm{HA}]}$ | $\displaystyle K_\mathrm b = \frac{[\mathrm{HB}^+][\mathrm{OH}^-]}{[\mathrm B]}$ |
COLOGARITME | $\displaystyle \mathrm p K_\mathrm a = -\log K_\mathrm a$ | $\displaystyle \mathrm p K_\mathrm b = -\log K_\mathrm b$ |
L’aigua és una substància amfipròtica (pot tant donar com acceptar un protó H+), la qual cosa li permet actuar tant com àcid o com a base (amfoterisme).
L’equilibri iònic de l’aigua fa referència a la reacció química en què dues molècules d’aigua reaccionen per produir un ió oxoni (H3O+) i un ió hidròxid (OH–):
La constant d’equilibri, denominada producte iònic de l’aigua, i denotada per $K_\mathrm w$, pot aproximar-se pel producte:
$$ K_\mathrm w = [\mathrm{H_3O^+}][\mathrm{OH^-}] $$A 25 °C:
$$[\mathrm{H_3O^+}] = [\mathrm{OH}^-] = 10^{-7}\thinspace\mathrm M \Rightarrow K_\mathrm w = 10^{-14} $$Donat un àcid, HA, i la seva base conjugada, A–, podem multiplicar $K_\mathrm a$ i $K_\mathrm b$:
$$ K_\mathrm a \cdot K_\mathrm b = \frac{[\mathrm A^-][\mathrm{H_3O}^+]}{[\mathrm{HA}]}\cdot\frac{[\mathrm{HA}][\mathrm{OH}^-]}{[\mathrm{A^-}]} = [\mathrm{H_3O}^+][\mathrm{OH}^-] = K_\mathrm w, $$pel que (suposant $T = 25\thinspace^\circ\mathrm C$):
\begin{align*} K_\mathrm a\cdot K_\mathrm b &= K_\mathrm w = 10^{-14} \\ \mathrm p K_\mathrm a + \mathrm p K_\mathrm b &= \mathrm p K_\mathrm w = 14 \end{align*}
Es defineix el pH com el cologaritme de la concentració d’ions oxoni, H3O+:
$$ \mathrm{pH} = -\log[\mathrm{H_3O^+}] $$Anàlogament es defineix el pOH en funció de la concentració d’ions hidròxid, OH–:
$$ \mathrm{pOH} = -\log[\mathrm{OH^-}] $$A partir de l’expressió del producte iònic de l’aigua, $K_\mathrm w$, prenent logaritmes:
\begin{align*} [\mathrm{H_3O^+}][\mathrm{OH^-}] &= K_\mathrm w \\ \log [\mathrm{H_3O^+}] + \log [\mathrm{OH^-}] &= \log K_\mathrm w \\ -\mathrm{pH} - \mathrm{pOH} &= -14 \\ \mathrm{pH} + \mathrm{pOH} &= 14 \end{align*}
També pots jugar amb aquesta simulació:
Una valoració/titulació àcid-base és un mètode d’anàlisi química quantitativa per determinar la concentració d’un àcid o base identificat (analit), neutralitzant-lo exactament amb una dissolució estàndard de base o àcid de concentració coneguda (valorant).
A una reacció de neutralització, un àcid i una base reaccionen de manera irreversible per a produir una sal i aigua:
$$ \text{ÀCID} + \text{BASE} \longrightarrow \text{SAL} + \text{AIGUA} $$Segons sigui el valorant un àcid o una base forta, el pH al punt d’equivalència serà:
ANALIT/VALORANT | Fort/Fort | Àcid feble/Base forta | Base feble/Àcid fort |
---|---|---|---|
pH (EQUIVALÈNCIA) | 7 | > 7 | < 7 |
INDICADOR (vira en medi) | Neutre | Bàsic | Àcid |
Aprèn més sobre la importància de les reaccions àcid-base a l’esmalt dental a aquesta excel·lent entrada del blog (en espanyol).
Un indicador de pH és un compost químic halocròmic (canvia de color —vira— davant canvis de pH) que s’afegeix en petites quantitats a una dissolució per poder determinar visualment el seu pH (acidesa o basicitat).
El canvi de color s’anomena viratge.
Mescla soluble en aigua de diferents colorants extrets de líquens. Absorbit en paper de filtre constitueix un dels indicadors de pH més antics utilitzats ($\sim$ 1300).
Colorant azoderivat que vira de vermell a taronja-groc en medi àcid:
Indicador de pH incolor en medi àcid que vira a rosa en medi bàsic:
Mescla d’indicadors (blau de timol, vermell de metil, blau de bromotimol i fenolftaleïna) que presenta canvis suaus de color en una àmplia gamma de valors de pH.
A partir d’aquí, suposarem sempre quantitats estequiomètriques.
En el cas que hi hagi excés d’alguna de les substàncies, el pH resultant queda determinat pel que queda sense reaccionar.
Quan els ions en què es dissocia una sal provenen d’àcids/bases fortes, no reaccionen amb aigua (hidrolitzen), ja que tendeixen a estar completament ionitzats:
La dissolució resultant és neutra (pH = 7).
En aquest cas l’ió provinent de l’àcid feble sí que s’hidrolitza:
La dissolució resultant és bàsica (pH $>$ 7).
En aquest cas l’ió provinent de la base feble sí que s’hidrolitza:
La dissolució resultant és àcid (pH $<$ 7).
En aquest cas tots dos ions s’hidrolitzen:
També anomenades disolucions amortidores o tampó, són dissolucions aquoses que consisteixen en una barreja d’un àcid o base feble i el seu conjugat corresponent.
Mantenen el pH d’una dissolució pràcticament invariable enfront de petites addicions d’àcid o base a la mateixa gràcies a la neutralització de l’excés d’ions H3O+ o OH–.
Suposant que les concentracions en l’equilibri són aproximadament iguals a les concentracions inicials, a partir de l’expressió de la constant d’acidesa $K_\mathrm a$:
$$ K_\mathrm a = \frac{[\mathrm A^-][\mathrm{H_3O}^+]}{\mathrm{[HA]}}, $$podem aïllar la concentració d’ions oxoni, H3O+:
$$ \mathrm{[H_3O^+]} = K_\mathrm a\cdot \frac{\mathrm{[HA]}}{\mathrm{[A^-]}} $$Prenent logaritmes i canviant de signe: \begin{align*} -\log\mathrm{[H_3O^+]} &= -\log K_\mathrm a - \log\frac{\mathrm{[HA]}}{\mathrm{[A^-]}} \\ \mathrm{pH} &= \mathrm p K_\mathrm a - \log\frac{\mathrm{[HA]}}{\mathrm{[A^-]}} \\ \mathrm{pH} &= \mathrm p K_\mathrm a + \log\frac{[\text{base conjugada}]}{[\text{àcid}]} \end{align*}
expressió que es coneix com a equació de Henderson-Hasselbalch.
Assumint novament que les concentracions en l’equilibri són aproximadament iguals a les concentracions inicials, a partir de l’expressió de la constant de basicitat $K_\mathrm b$:
$$ K_\mathrm b = \frac{\mathrm{[HB^+][OH^-]}}{\mathrm{[B]}}, $$podem aïllar la concentració d’ions hidròxid, OH–:
$$ \mathrm{[OH^-]} = K_\mathrm b\cdot \frac{\mathrm{[B]}}{\mathrm{[HB^+]}} $$Prenent logaritmes i canviant de signe arribem a una altra forma de l’equació de Henderson-Hasselbalch:
$$ \mathrm{pOH} = \mathrm p K_\mathrm b + \log\frac{[\text{àcid conjugat}]}{[\text{base}]} $$(continua cap avall)
👇🏼
Regula el pH de la sang $\rightarrow$ $\mathrm{pH} = 7.40 \pm 0.05$:
Regula el pH a l’interior de les cèl·lules $\rightarrow$ $\mathrm{pH} \approx 6.86$:
$$ \mathrm{H_2PO_4^-} ⇌ \mathrm{HPO_4^{2-}} + \mathrm{H}^+ $$(continua cap avall)
👇🏼
(continua cap avall)
👇🏼
El compost químic més produït del món, obtingut a base d’hidratar SO3 concentrat prèviament del SO2. El seu principal ús és per crear àcid fosfòric que alhora s’empra en fertilitzants.
\begin{align*} \mathrm{H_2SO_4} + \mathrm{H_2O} &\longrightarrow \mathrm{HSO_4^-} + \mathrm{H_3O^+}\quad\text{(àcid FORT)} \\ \mathrm{HSO_4^-} + \mathrm{H_2O} & ⇌ \mathrm{SO_4^{2-}} + \mathrm{H_3O^+}\quad\text{(àcid FEBLE)} \end{align*}
Emprat en la producció d’adobs, explosius i colorants:
$$ \mathrm{HNO_3} + \mathrm{H_2O} \longrightarrow \mathrm{NO_3^-} + \mathrm{H_3O^+}\quad\text{(àcid FORT)} $$(continua cap avall)
👇🏼
Present al vinagre, encara que principalment usat en la fabricació de fibres tèxtils.
$$ \mathrm{CH_3COOH} + \mathrm{H_2O} ⇌ \mathrm{CH_3COO^-} + \mathrm{H_3O^+}\quad\text{(àcid FEBLE)} $$Emprat principalment en la producció de fertilitzants.
$$ \mathrm{NH_3} + \mathrm{H_2O} ⇌ \mathrm{NH_4^+} + \mathrm{OH^-}\quad\text{(base FEBLE)} $$Emprat sobretot en la fabricació de paper, teixits i productes de neteja.
$$ \mathrm{NaOH} \longrightarrow \mathrm{Na^+} + \mathrm{OH^-}\quad\text{(base FORTA)} $$(continua cap avall)
👇🏼
Causada per l’emissió d’òxids de sofre i nitrogen que, en contacte amb l’aigua, formen àcid sulfúric i àcid nítric, entre d’altres:
Òxids de sofre (SOx) | Òxids de nitrogen (NOx) |
---|---|
SO2 + H2O ⟶ H2SO3 | 3 NO2 + H2O ⟶ 2 HNO3 + NO |
SO3 + H2O ⟶ H2SO4 |
Es considera pluja àcida si $\mathrm{pH} < 5.5$.
Els seus principals efectes són:
Algunes solucions serien:
Prové de la contracció de smoke i fog, es refereix a una contaminació atmosfèrica deguda sobretot a òxids de nitrogen (NOx), sofre (SOx), ozó (O3), fum i altres partícules.
Es considera un problema derivat de la industrialització moderna, encara que és més comú a ciutats amb climes càlids, secs i molt de trànsit.
Efectes:
Algunes de les solucions proposades són:
📥 Fes clic aquí i segueix aquestes instruccions:
El procés, en principi, només funciona amb Google Chrome.